Making off Brug Noorderpark

Hieronder het bericht van Friso Civiel over de brug Noorderpark waarbij wij betrokken zijn geweest.

Brug Noordhollandsch Kanaal geopend!

Begin dit jaar kreeg Friso Civiel de opdracht voor een uitdagende precisieklus in het Noorderpark in Amsterdam. Afgelopen zomer (13 juli jl.) was het eerste hoogtepunt al daar. Toen werd het brugdek geplaatst voor de nieuwe verbindingsburg over het Noordhollandsch Kanaal. Een klus die tot op de millimeter werd uitgevoerd. Afgelopen zondag werd de brug door Gemeente Amsterdam voor het eerst in gebruik genomen. Friso Civiel maakte een Making-off-video van de realisatie. Deze bekijk je hier.

Openingsfestival

Tijdens het Noorderparkfestival, waarbij het thema ‘Bruggen bouwen’ de boventoon voerde, werd de brug op feestelijke en ludieke wijze door Coby van Berkum (voorzitter bestuurscommisie Noord) in gebruik genomen. Tevens werden Noorderlingen in de gelegenheid gebracht om voor de opening een nieuwe naam te bedenken voor de brug. De drie beste suggesties zouden tijdens de opening bekend gemaakt worden. Echter waren er zoveel inzendingen, dat de jury meer tijd nodig had om de uiteindelijke naam bekend te maken. Op de website van de Gemeente Amsterdam en via social media zal de naam bekend worden gemaakt.

Hoogtepunten

Het in hijsen van de brug en uiteindelijk de opening vormden voor Friso Civiel de hoogtepunten van het project. “De afgelopen maanden heeft Friso Civiel op diverse locaties de beton- en staalonderdelen gemaakt, verteld projectleider Tom van der Meulen. “Vanaf 10 juli is begonnen aan het transport van de onderdelen over het water van het IJsselmeer en het Markermeer. 13 juli kwam het transport aan bij het Noorderpark waar vanaf een drijvende bok, een plat schip met een hijsinstallatie, het brugdek werd in gehesen. Dit zijn momenten die moet je gewoon vastleggen! En dat hebben we gedaan. Met behulp van Drone-flight Europe uit Lemmer hebben we samen met Gemeente Amsterdam, West8, Witteveen+Bos en diverse onderaannemers een prachtige ‘Making-off-video’ van de brug weten te realiseren. In de video is te zien dat er meer dan 15 verschillende bedrijven hebben meegewerkt aan de realisatie van de project. Een project waar we als ‘Bruggen bouwers’ trots op zijn. En die mag gezien worden!” sluit Tom af.

Voltooiing

Het bestuur van Stadsdeel Noord ziet de brug als een belangrijke stap in de voltooiing van het Noorderpark naar een volwaardig stadspark. De nieuwe brug zorgt ervoor dat het voormalige Volewijkspark en Florapark één park wordt. De brug is een oost-west verbinding voor fietsers en voetgangers die het alom geprezen Noorderparkbad goed bereikbaar maakt.